Onderwijsactiviteiten: onwijs actief

Naast de gewone lessen worden op het Stedelijk tal van activiteiten, reizen en excursies georganiseerd. Dit om het geleerde in de klas ook in het echt te zien of toe te passen én om de onderlinge band te versterken.  We zien ook dat deze activiteiten op een positieve manier bijdragen aan de motivatie van de leerling. Door de activiteiten gaan leerlingen nog beter hun best doen voor school.

Kennismakingskamp: een goede start van het gymnasium!
Alle eersteklassers gaan in de eerste schoolweek drie dagen op kamp. Komend jaar gaan we naar Austerlitz, bij Zeist. Midden in het bos is er alle tijd en aandacht om elkaar en de (hulp)mentoren goed te leren kennen. Via spelletjes, sport en toneel  zijn de leerlingen (dag en nacht) met elkaar en met de nieuwe school bezig. Als in de tweede week de gewone lessen beginnen, zien we de leerlingen vol vertrouwen het gebouw binnenstappen. Er is dan geen drempelvrees meer.

Reis naar York
Een beroemde reis op het Stedelijk is de stedentrip naar York voor de eersteklassers. Nadat ze een half jaar Cambridge Engels hebben gehad is het tijd om de Engelse taal in praktijk te brengen. We vertrekken met de boot uit Europoort en komen ’s morgens in Engeland aan. De leerlingen overnachten in 4-persoonshutten op de boot; de overnachting levert altijd een hoop gezelligheid op. De volgende dag lopen de leerlingen door York en doen allerlei opdrachten waar ze hun Engelse taalvaardigheden hard nodig hebben.
’s Avonds schepen we weer in om aan het eind van de volgende ochtend weer terug naar Breda te keren.

Debatclub
De oude Grieken geloofden al in het nut van goed kunnen spreken in het openbaar en noemden dat vak Retorica. Het Stedelijk Gymnasium heeft daar een moderne variant op gevonden in de vorm van een debatclub waar ruim 25 leerlingen van klas 4 t/m klas 6 actief in zijn. De debatclub doet jaarlijks mee aan diverse debattoernooien met andere scholen en heeft de afgelopen jaren meerdere prijzen binnengesleept. Houd je van discussiëren, ben je een vlotte prater of wil je dat juist worden? Dan is de debatclub straks misschien wel iets voor jou.

Maar je kan nog veel meer doen op school. Denk o.a. maar aan:

- Naar York in klas 1

- Naar de Mosten in klas 2
        - Reizen langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in Ieper in klas 3
        - Buitenlandse reizen naar Londen, Berlijn of Parijs in klas 4
        - Dagexcursie maken naar de Xanten in klas 2 en de Beekse Bergen in klas 4
        - Bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag in klas 4

- Veldwerk tijdens de Limburgweek in klas 5
        - De Romereis of Griekenlandreis in klas 5

- Jaarconcert – muzikale talenten treden op in de aula van school
        - Toneelbezoek in het Chassé Theater in klas 5
        - Sportdagen voor de onderbouw en de bovenbouw