Article Details
Hoe zet je een tiener op 'leren'? Bericht geplaatst op: 30-10-2017

Graag nodigt de Oudervereniging u uit voor een thema-avond op donderdag 16 november over:

Hoe zet je een tiener op ‘leren’?

Tieners zijn (leuke en lieve, maar soms ook) lastige, onberekenbare wezens... tot je een keer in hun hersens kruipt. Wie dat doet begrijpt snel waarom tieners zulke (a)sociale wezens zijn, waarom ze soms wel, maar vaak ook niet vooruit te branden zijn, waarom ze niet kunnen multitasken en toch alles tegelijk proberen te doen, waarom ze graag hun verhaal vertellen en gek zijn op ouders en docenten die zichzelf zijn.

Het onderzoek naar het tienerbrein brengt steeds weer nieuwe inzichten. Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt met ons een duik in het recente onderzoek op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe zet je hun schakelaar op ‘leren’?

Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist en bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’, twee bestsellers die een onthullend beeld geven van ons bewegelijke brein. In 2013 verscheen ‘Heftige Hersens!’, een hersenboek over pubers en voor pubers en onlangs ‘Voor de eeuwen!’ over onderwijs aan tienerhersenen. Mieras studeerde ooit cum laude af in de theoretische natuurkunde. Thuis heeft hij drie tieners.

Na de pauze praten we hierover verder samen met een aantal direct betrokkenen.  De puberteit is een zoektocht naar jezelf: “wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?”.  Dat is voor leerlingen en ouders een ontdekkingstocht, voor school een voortdurende uitdaging.

Wat kunnen we concreet doen, thuis en op school, en hoe kunnen leerlingen, docenten en ouders elkaar helpen en stimuleren om in beweging te komen en blijven?

Deze avond is aansluitend op de Algemene Ledenvergadering van de Oudervereniging, die om 19.00 uur begint. Ook hierbij bent u van harte welkom.

Programma:

·         19.00 uur:           Algemene Ledenvergadering van de Oudervereniging